Dagarna är långa, ljuset regerar och det händer en hel del omkring. Händelseutvecklingen i omvärlden skakar om våra tron, föreställningar och uppfattningar. Det avslöjas att NSA lyssnar tele- och internet trafik i USA och världen. Det har även avslöjats att Storbritannien avlyssnade världens ledare under några möten. Snart boken 1984 är en verklighet med den stora skillnaden att det händer i väst världen, inte bakom järnridån i öst.
I min stad, Istanbul, har protesterna gått i flera veckor. Människor, främst unga finner inte längre sig i att styrda på ett odemokratiskt sätt. De kan skilja vad som är retorisk och vad som är autentisk. De styrande gör sitt yttersta för att förvirra och undvika debatten. I Brasilien har protesterna startat mot orättvisorna, höga priserna och hur inkomsterna fördelas. Däremot verkar var för tillfället relativt lugnt i Sverige. Igår påbörjades busstrejken Södertälje, stora delar av Stockholm och flera andra städer. Även om tågstrejken undveks i sista stund lär det vara en intensiv trafik inför midsommar. Det är dagen då vi ska vara med våra nära och kära. Vi ska umgås, äta, dansa, skratta, kramas, gråta. Det är mycket umgänge som skall hinnas med på några få dagar.
Det får mig tänkte hur var det innan informations samhället och innan det industriella samhället. Vad har vi lärt oss vår historia? Har vi blivit bättre och har vi dragit det rätta lärdomarna? Det finns de som hävdar utvecklingen sker i en cyklisk rytm och det går samtidigt fortare och fortare. Även om jag själv är obotlig optimist, är jag snarare en skeptiker när jag betraktar händelseutvecklingen.
Ungdomsarbetslösheten är en stor fråga inte bara i mitt kommun, Södertälje, det är också en stor utmaning i Sverige och Europa. Många nyanlända till Sverige och Europa möter en medvetet eller omedvetet hinder på deras väg in till arbetsmarknaden som försenar deras integration. De glider istället isär från samhället och deras framtidstro naggas i kanten. Många affärsbeslut fattas på kortsiktiga grunder och de långsiktiga/strategiska parametrarna väger inte lika tungt. EU, USA, Kina, Japan kämpar för att få ordning sina ekonomier.
Vad är då lösningen och vem skall fixa detta?
Det är upp till dig och allt börjar med dig. Börja med att ta hand om dig själv och unna dig något. Slösa lite av din tid, engagemang och energi för dig själv. Umgås med vänner och bekanta som du vill umgås med. Slöa en stund i soffan. Om du har varit spänd kanske lite massage eller spa. Kanske skorna/klänningen/kostymen som du så gärna vill ha, inte för att du behöver det, därför att du förtjänar det. När du har tagit hand om dig och har energi över, ta stund och fundera på vad du kan göra för att förändra världen, vad skulle kunna vara ditt bidrag för att förändra samhället. Det räcker ibland med att inte göra något som människorna i Taksim torget.
Vi alla kan, bör och ska göra insatser stora som små. Det du gör räknas och det du gör behövs. Det finns många behövande, också i din närmaste omgivning som skulle uppskatta en som du. En som kan lyssna, en som kan engagera, en som har tid. Eller varför inte vidga dina gränser och samtala med kollegan som du har sett och har bara sagt "Hej" otaliga gånger, i korridoren, vid hissen, i lunchkön. Ta tid och lära känna henne/honom, du "riskerar" att hitta en vän för livet. :-)
Jag tror att om vi individer river de barriärerna som vi har i våra huvud kommer även företagen göra, likaså politiker och länder. Tron, föreställningar och uppfattningar går att ändra.
Vi kan förändra oss själva som påverkar våra närmast sörjande som påverkar sina likaså. Som ringar i vattnet sprider det sig så att tron, förställningar och uppfattningar ändras som påverkar opinionen som påverkar politikerna som påverkar hur länder styrs som förändrar världen.
Det är upp till dig och allt börjar med dig.
Trevlig mid-zZzommar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar